Bu blog yazımızda, hakimlik sınavının kaç bölümden oluştuğu, her bölümde sorulan soru sayısı, hakimlik puan hesaplama ve mülakata kalma süreci hakkında merak edilen hususları ele almaya çalıştık.
Buna göre;
GENEL KÜLTÜR VE GENEL YETENEK TESTİ (GKGY) : 30 soru
ORTAK ALAN TESTİ : 35 soru
ADLİ YARGI, İDARİ YARGI VE AVUKATLIKTAN GEÇİŞ TESTLERİ : 35 er soru sorulmaktadır.
Burada listelenen her bir test kendi içerisinde değerlendirmeye alınacaktır. Değerlendirmede yanlış cevaplar dikkate alınmaz, yalnızca doğru cevaplar değerlendirilir.
GKGY Testi 20 puan üzerinden, diğer tüm testlerin toplamı 80 puan üzerinden hesaplamaya dahil edilir. GKGY testinin (30 soru) içerisindeki konular kendi içerisinde eşit puanla, diğer 70 soruyu oluşturan testlerin konuları kendi içerisinde eşit puanlanarak hesaplanır. Yani Ortak Alan ve Adli Yargı toplamı 11 alt test (İdari Yargı toplamı 10 alt test) ve GKGY'de 5 alt test bulunur. Her bir alt test için adayların puanları ayrı ayrı hesaplanır. Sınava giren adayların ham puanları kullanılarak her alt test için ortalama ve standart sapma değeri bulunur. Ve bu değerlere göre de standart puan değeri hesaplanır.
ÖSYM'nin paylaştığı verilere göre STANDART PUAN hesaplaması şu şekildedir:
STANDART PUAN = 50 + 10 x (Adayın Doğru Sayısı - Ortalama)/STANDART SAPMA)
Standart puan hesaplamasının mantığı, adayın bir alt testte ortalamadan ne kadar uzaklaştığıyla ilgilidir. Temel mantık, bir alt testte ortalamanın düşük olması durumunda, o alt testte daha fazla puan edinileceğinin bilinmesidir.
STANDART SAPMA hesaplamasına bir örnek verilecek olursa : Örneğin Borçlar Hukuku sınavına 5 kişi sınava girdi ve Borçlar Hukukunda 5 Soru geldiğini varsayalım. Sınava girenlerin tamamının doğru sayılarını topladığımız zaman mesela elimizde 15 doğru sayısı olduğunu varsayalım. 5'e (yani katılımcı sayısına) böldüğümüz zaman 3 rakamına ulaşırız. Bu da bize Borçlar Hukuku alt testinin doğru sayısının ortalamasını vermektedir. Sonrasında, her bir adayın doğru sayısı ortalama doğru sayısından çıkartılır ve aradaki fark bulunur. Bu farkların karesi alınır ve sonrasında çıkan değerler toplanır. Ortaya çıkan toplam değeri, toplam katılımcı sayısının 1 eksiğine bölünür. Ortaya çıkan sayısının karekökü alınır ve bu suretle standart sapma değerine ulaşılır.
Borçlar Hukuku üzerinden bu açıklamayı somutlaştıracak olursak ;
- x1 kişisi 3 doğru yapmıştır.
- x2 kişisi 1 doğru yapmıştır.
- x3 kişisi 4 doğru yapmıştır.
- x4 kişisi 5 doğru yapmıştır.
- x5 kişisi 2 doğru yapmıştır.
Buradaki doğru sayılarının toplamı 15'tir ve doğru ortalaması 3'tür. Her bir aday için doğru sayılarını ortalamadan çıkartarak karelerini alırsak...
- x1 = 0
- x2 = 4
- x3 = 1
- x4 = 4
- x5 = 1
0+4+1+4+1 = 10.
ve katılımcı sayısının 1 eksiğine bölünürse bu toplam;
10/4= 2.5 dir.
Hakimlik ve Savcılık Sınavında Borçlar Hukuku alt testinin standart sapması 2.5 bulunur. Şimdi X4 kişisi için Borçlar Hukuku alt testi STANDART PUAN hesaplamasını yaparsak;
X4 STANDART PUANI = 50 + 10((4-3)/2.5)
= 54
Sınav ilanında belirtildiği üzere standart puan her bir alt test için GYGK'da 1/5, Adli Yargı Alan Bilgisinde 1/11, İdari Yargı Alan Bilgisi Testi için 1/10 AĞIRLIKLANDIRMA KATSAYISI ile çarpılır. Bu bilgiden hareketle;
54 x (1/11) = 4,91
Tüm alt testler için yukarıdaki gibi STANDART PUAN'lar AĞIRLIKLANDIRMA KATSAYI'ları ile çarpılır ve tüm alt testlerin çarpım sonucu toplanır. Halen bitmedi. Son bir adım için aşağıdaki bilgilere dikkat edilmelidir.
GYGK testi ağırlıklı puanı, en büyüğü 20, en küçüğü GYGK testi’nin bütününde hesaplanan en düşük ham puan değerinin 2/3 ile çarpılması sonucu bulunacak değer olacak şekilde puanlara dönüştürülür ve bu puan GYGK testi başarı puanı olarak adlandırılır.
Alan bilgisi testi ağırlıklı puanı, en büyüğü 80, en küçüğü alan bilgisi testinin bütününde hesaplanan en düşük ham puan değerinin 8/7 ile çarpılması sonucu bulunacak değer olacak şekilde puanlara dönüştürülür ve bu puan alan bilgisi testi başarı puanı olarak adlandırılır. GYGK testi başarı puanı ile alan bilgisi testi başarı puanının toplanması ile genel başarı puanı hesaplanır.
Bu bilgilerden hareketle Borçlar Hukuku'nun genel puana tam katkısı;
4,91 x 8/7 = 5,61'dir.
Normal şartlar altında STANDART SAPMA ve DOĞRU ORTALAMASI verileri olmasaydı puan hesaplamasına göre 4x(8/7) hesabından 4,57 puan katkısı gelecekken, standart sapmadan dolayı 5,61 puan gelmektedir. Ortalamanın üstünde doğru yapması daha fazla puan gelmesine vesile olmuştur.
Mülakata kalma süreci ise şu şekilde oluşmaktadır.
Öncelikle mülakata kalmak için Adli Yargı, Avukatlık Mesleğinden Geçiş ve İdari Yargı'dan giren adaylar 70 puan sınırını geçmek zorundadır.
2020 yılında yapılan hakimlik mülakatına Adli Yargı'da 70 puanı geçen 3000 kişi, İdari Yargı'da 70 puanı geçen 300 kişi, Avukatlıktan Geçiş Adli Yargı'da 70 puanı geçen 300 kişi çağrılmıştır. Bu rakamlar daha önceki sınavlara göre maksimum çağrılan kişi sayısı olarak kabul edilmektedir. 70 puanı geçen kişi sayısına göre mülakata çağrılan kişi sayısı daha az olabilmektedir. Yeri gelmişken son olarak baraj kavramından da bahsetmek gerekir. Mülakata kalacak kişi sayısı kotası içinde en yüksek puan alandan en düşük puan alana bir sıralama bulunmaktadır. Mülakata kalan sonuncu kişi, yani mülakata kalan en düşük puanlı kişinin puanı aslında baraj puanı anlamında kabul edilmektedir. Buradan çıkan sonuca göre Adli Yargı, Avukatlıktan Geçiş ve İdari Yargı için baraj puanları farklılık göstermektedir.
Sınavda başarılar dileriz.
Toplam 0 adet yorum.
Daha hiç yorum yapılmamış!
Bu blog için daha önce hiç yorum yapılmaış. İlk yorumu siz yapmak istemez misiniz?
Blog için Yorum yapabilirsin.