Sınav, Sınavın İlanı ve Başvuru Şartları
Patent ve Marka Vekilliği Sınavı, iki yılda bir, patent vekilliği ve marka vekilliği için ayrı ayrı yapılır.
Sınav, genel yeterlik sınavı ve mesleki yeterlik sınavı olmak üzere iki aşamadan oluşur.
Sınav Patent Kurumu tarafından yapılabileceği gibi, Yönetim Kurulu sınavın başka kurum, kuruluş veya üniversite tarafından yapılmasına da karar verebilir. Bu durumda sınavın yapılmasına ilişkin hususlar, Kurum ile sınavı yapacak kurum, kuruluş veya üniversite arasında ayrıca belirlenir.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, fiil ehliyetine sahip bulunan, en az dört yıllık lisans eğitimi veren yükseköğretim kurumlarının veya bunlara denkliği yetkili makamlarca kabul edilen yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarının birinden mezun olan, yüz kızartıcı suçlardan mahkumiyeti bulunmayan gerçek kişiler sınava girmek için başvurabilir.
Sınavın birinci aşaması olan genel yeterlik sınavından en az otuz gün önce Kurumun internet sitesinde; başvuru şartları, başvuruda istenecek belgeler, başvuru yeri, başvuru yöntemi, sınav başvuru ücreti, sınav tarihinden en az yirmi gün önce olacak şekilde belirlenen son başvuru tarihi, sınavın tarihi, yeri, şekli, süresi, sınav konuları ve ağırlık puanları ilan edilir.
Genel yeterlik sınavında başarılı olan adaylar sınavın ikinci aşaması olan mesleki yeterlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Mesleki yeterlik sınavına girmeye hak kazanan adayların listesi, sınavın tarihi, yeri, şekli, süresi ve sınav konuları sınav tarihinden en az onbeş gün önce Kurumun internet sitesinde ilan edilir.
Sınav Başvurusunda İstenecek Belgeler
Sınava başvuracak adaylar;
a)Girilmek istenen sınavı ve tebligat adresini belirtir beyanı,
b)T.C. Kimlik Numarası beyanını,
c)Sabıka kaydına ilişkin beyanı,
d)Öğrenim durumuna ilişkin beyanı,
e)Vesikalık fotoğrafını,
f)Sınav başvuru ücretinin ödendiğine ilişkin bilgiyi
son başvuru tarihi mesai saati bitimine kadar sınav ilanında belirtilen başvuru yerine teslim etmek veya sınav ilanında belirtilen internet sitesine girmek ve/veya yüklemek zorundadır.
Posta ile yapılan başvurularda, girilmek istenen sınavı ve tebligat adresini belirtir beyan ile T.C. Kimlik Numarası beyan bilgileri ile sabıka kaydına ilişkin beyan, öğrenim durumuna ilişkin beyan, vesikalık fotoğraf, sınav başvuru ücretinin ödendiğine ilişkin bilgiyi içeren beyanlara ilişkin belgelerin en geç son başvuru tarihi mesai saati bitimine kadar başvuru yerine ulaşması şarttır. Postada geciken, süresi içinde yapılmayan veya eksik belge ile yapılan başvurular dikkate alınmaz. Sınav ilanında başvuruların internet üzerinden kabul edileceği belirtilmişse, başvuruların internet üzerinden yapılması zorunludur.
Genel Yeterlik Sınavının Şekli, Konuları ve Değerlendirilmesi
Patent ve Marka Vekilliği Genel Yeterlik Sınavı yazılı olarak yapılır.
Sınav, aşağıda belirtilen konuları ve ağırlık puanlarını içerir:
a)Sınai mülkiyet ile ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamaların sınav içindeki toplam ağırlığı % 80’dir.
b)Medeni Hukuk; başlangıç hükümleri ve kişiler hukuku hükümleri, Borçlar Hukuku; vekâlet akdi hükümleri, Ticari İşletme Hukuku; tacir, ticaret sicili, ticaret unvanı ve işletme adı, haksız rekabet hükümleri ile ilgili hukuk dallarının sınav içindeki toplam ağırlığı %20 dir.
Sınav notu, yüz tam puan üzerinden değerlendirilir ve en az yetmiş puan alan aday sınavda başarılı kabul edilir.
Mesleki Yeterlik Sınavının Şekli, Konuları ve Değerlendirilmesi
Patent ve Marka Vekilliği Mesleki Yeterlik Sınavı yazılı olarak yapılır.
Sınav, aşağıda belirtilen konuları içerir:
a)Marka vekilliği sınavı için; marka, coğrafi işaret ve tasarımlarla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar.
b)Patent vekilliği sınavı için; patent, faydalı model, entegre devre topoğrafyaları ve tasarımlarla ilgili ulusal ve uluslararası mevzuat ve uygulamalar.
Sınav notu, yüz tam puan üzerinden değerlendirilir ve en az yetmiş puan alan aday sınavda başarılı kabul edilir.
Sınav Sonuçlarının İlanı, İtiraz ve Geçerliliği
Sınav sonuçları, sınavın yapıldığı tarihten itibaren en geç otuz gün içinde Kurumun internet sitesinde ilan edilir.
Sınavda başarısız kabul edilen aday, sınav sonuçlarının ilan edildiği tarihten itibaren on gün içinde yazılı olarak Kuruma itiraz edebilir. Postada geciken veya süresi içinde yapılmayan itirazlar dikkate alınmaz. İtirazlar, itiraz süresinin bittiği tarihten itibaren en geç otuz gün içinde değerlendirilir ve sonuç adaya yazılı olarak bildirilir. İtiraz üzerine verilen kararlar kesindir.
Mesleki yeterlik sınavında başarısız sayılan adayların, genel yeterlik sınavı sonuçları sonraki yıllarda yapılacak mesleki yeterlik sınavları için kazanılmış hak teşkil etmez.
Toplam 0 adet yorum.
Daha hiç yorum yapılmamış!
Bu blog için daha önce hiç yorum yapılmaış. İlk yorumu siz yapmak istemez misiniz?
Blog için Yorum yapabilirsin.